tussen woord en beeld – kalligrafie van An Vanhentenrijk

Prachtig werk maakt ze, kalligrafe An Vanhentenrijk. Het was dan ook bijzonder en ontroerend om te zien hoe mijn zinnen beeld werden in haar handen. Op 6 september 2019 mocht ik het publiek poëtisch verwelkomen op de vernissage van haar tentoonstelling in GC  ‘t Blikveld in Bonheiden. Een heerlijke plek om te komen, te zijn en te blijven deze dagen.  Te midden van zoveel schoonheid. Wees welkom, nog tot en met 6 oktober!

Daarin zijn we niet anders. Jij en ik, wij mensen. We kijken naar de wereld. Willen hem vatten en benoemen. In hanteerbare vormen. In vertrouwde begrippen. Sommigen met het hoofd, anderen met het hart. Daarin zijn we anders, in hóe we kijken naar die wereld en zijn mensen. Met het hoofd of met het hart. Het hoofd omlijnt. In cijfers en wetten. Het hart kleurt in. In woord en beeld.
Kunst is een zaak van het hart. Schoonheid begint bij geraakt worden. Daar zin aan geven.
Daarin zijn ze niet anders, de kalligrafe en de schrijfster. Ze geven zin met woorden. Alleen dit: in de ogen van de kalligrafe vinden woord en beeld elkaar en krijgen ze de ruimte.
Hoe heerlijk dat ook mijn zinnen beeld werden in haar handen. Zinnen die ontstonden uit de stilte van mijn eigen witte blad, mijn lege scherm. Ik schrijf niet met een pen. Ik schrijf met alle vingers van a tot z, op punten en komma ’s van het toetsenbord. Zo groeien de zinnen in mijn hoofd en met beide handen zet ik de woorden op hun plaats.
Maar wat hou ik ook van handgeschreven woorden. Hoe ze de tijd nemen. Hoe geduldige lijnen letters worden. En hoe uit letters bomen groeien. Hoe uit het witte blad zomaar schoonheid breekt. Zo worden woorden beeld. 

Kijk. Hoe stil woorden kunnen worden.
Lees. Hoe krachtig beelden kunnen zijn.
Balanceer heerlijk tussen woord en beeld. Vanavond.


Ook een poëtische tekst nodig voor jouw kunstproject? Ik leen graag mijn woorden en mijn stem.
Wil je bestaande teksten van me gebruiken? Neem dan even contact met me op.
Je kan me schrijven via schrijf@marliesverdoodt.be

Delen

9 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mag ik je schrijven, nu en dan? Over woorden, zinnen en teksten.