zorgzaam tekstschrijver voor de zorg

Vanuit mijn persoonlijke ervaring voel ik me nauw verbonden met Imelda vzw in Bonheiden en meer bepaald met Woonzorgcentrum Den Olm. Fijn dus dat ik woorden mocht geven aan enkele van hun projecten.

zorgzaam tekstschrijver voor WZC Den Olm

dit

Op een infoavond rond dementie in het Imeldaziekenhuis las ik, tussen de wetenschappelijke sprekers door, enkele van mijn poëtische teksten voor rond mantelzorg. Twee ervan werden nadien gepubliceerd in het boek ‘Respectvol communiceren met ouderen’, uitgegeven in 2020 bij Gompel & Svacina.

Jaren geleden creëerde kunstenares Berlinde De Bruyckere voor Woonzorgcentrum Den Olm de Wenende Boom. Dit kunstwerk in de tuin werd een plek van troost, van stilstaan op de wandeling van het leven. Lange tijd stond hij er stil bij. En droog. Maar de boom werd hersteld en op 5 oktober 2018 in het bijzijn van de kunstenares officieel ingehuldigd. Ik schreef een tekst en bracht hem daar bij de wenende boom, op die zonnige dag in de herfst.

In het voorjaar van 2019 reisde het Regenboogkoor van Woonzorgcentrum Den Olm naar Rome. Met deze reis droeg het een krachtige boodschap uit: kijk naar de mogelijkheden van mensen met dementie en er gaat een wereld open. Ik schreef het persbericht en verwerkte alle praktische informatie in een overzichtelijke persmap.

Op het moment dat iemand sterft, vind je niet altijd de juiste woorden. Dan is het goed houvast te vinden in rouwkaarten die kant-en-klaar maar volledig op maat zijn van je organisatie. Voor Den Olm creëerde ik drie verschillende rouwkaarten voor familie van overleden bewoners.

zorgzaam tekstschrijver voor WZC Den Olm

daarom

Ik vind het essentieel om woorden te geven aan gevoelige thema’s van het leven. Aan dementie bijvoorbeeld. Aan doodgaan. Maar ook aan schoonheid en ontroering. Dat vraagt zorgzame aandacht en de moed om stil te staan bij wat soms moeilijk bespreekbaar is. Op hun beurt brengen deze woorden gesprek en openheid teweeg. Dat is de kracht van woorden.

zo

Schrijven voor de zorg voelt voor mij bijzonder en helemaal in lijn met hoe ik het liefste schrijf. Het is mild zijn met woorden en zorgzaam zoeken naar zinnen. Het helpt om zelf te weten wat zorgen is. Om te weten hoe het voelt aan de andere kant.

Spreekt mijn schrijfstijl en manier van werken je aan?
Wil je via teksten de verbinding met je doelpubliek versterken?
Heb je een plan maar mis je de woorden?

Mag ik je schrijven, nu en dan? Over woorden, zinnen en teksten.