schrijfwerk rond mentaal welzijn van studenten

Een laagdrempelige plek waar studenten terechtkunnen voor betrouwbare info rond mentaal welzijn en wegwijzers naar hulp, voor duwtjes in de rug en hoopvolle verhalen van anderen. Dat is MoodSpace. Krachtig gecoördineerd door Valérie Van Hees van het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs, gedragen door experten en studenten en in opdracht van minister van Onderwijs Ben Weyts.

dit

Voor MoodSpace deed ik de redactie van de Nederlandstalige websiteteksten en de infotheek-artikels. Om tot de essentie te komen en tot teksten die kloppen, groeiden ze zorgzaam binnen een cocreatief proces. Voor kwetsbare thema’s als mentaal welzijn en veerkracht is die aandacht extra belangrijk. Per webpagina en per artikel zorgde ik ook voor de metadata (SEO).

Daarnaast kreeg MoodSpace ook een poëtisch, inspirerend luik. Ik schreef de tekst voor onderstaand filmpje ‘jij bent niet alleen’ (je kan het bekijken op deze pagina van MoodSpace). En ik zorgde voor de invulling van PepSpace, de complimentenpagina van MoodSpace. Vanuit een bevraging bij studenten kwam ik tot categorieën van complimenten en wensen waaraan zij nood zouden hebben op bepaalde momenten in hun leven. En zo schreef ik zinnen rond zelfvertrouwen en jezelf zijn, rond twijfel en loslaten, rond moed en durven beginnen. Studenten kunnen op PepSpace grasduinen in de zinnen. En ze kunnen ze als e-card sturen aan wie moed of warmte nodig heeft. Zo werd PepSpace een plek die raakt maar ook verbondenheid schept. De poëtische zinnen kregen – ingesproken door een studente en mezelf – ook een plekje in de podcasts van MoodSpace.

daarom

In dit project waarin experten en studenten elkaar ontmoeten, is heldere taal wezenlijk. Dat vraagt een voorzichtig zoeken en vinden. Een informatieve tekst vraagt een andere toon dan een complimentenpagina. Elk thema is bovendien anders, elke expert legt eigen accenten. Toch ademt MoodSpace eenheid en eenvormigheid. Met een fijne balans tussen informatie en inspiratie, tussen studenten en experten, tussen (veer)kracht en kwetsbaarheid, tussen zelfzorg en verbondenheid.

zo

Wat was het boeiend om een project als dit – rond een thema naar mijn hart – van dichtbij te zien groeien. Ik werd geraakt door de studenten die ik zag en hoorde in de krachtverhalen en de podcasts. Door hun wijsheid, hun voelen en hun moed om kwetsbaar te zijn.
Wat ben ik blij voor hen dat MoodSpace er nu is. En dankbaar dat ik dit waardevolle project kracht mocht bijzetten met woorden. Als mijn kleine duwtje in de rug van studenten nu en later.

Spreekt mijn schrijfstijl en manier van werken je aan?
Wil je via teksten de verbinding met je doelpubliek versterken?
Heb je een plan maar mis je de woorden?

Mag ik je schrijven, nu en dan? Over woorden, zinnen en teksten.